דיאטה קטוגנית

דיאטה קטוגנית

דיאטה קטוגנית כוללת כמות גדולה של שומן וכמות מספקת של חלבון, אך כמות נמוכה של פחמימות (פחות מ20 גר'/יום או 5% מסה"כ הצריכה האנרגטית), לכן הגוף מכריח את עצמו להשתמש בשומן כמקור עיקרי לאנרגיה.

הדיאטה קטוגנית המקורית הכילה 80% שומן, 15% חלבון ו5% פחמימה או יחס של 4:1 לטובת השומנים, אך מאז עברה שינויים רבים.

בזמן רעב הנמשך 12 שעות עד 3 שבועות מספקים לגוף כמות מינמאלית של מזון הגורמת לירידה מאספקת הגלוקוז לתאים במח, דבר המוביל לניצול שומנים לצורך יצירת גופי קטון (אצטון, אצטואצטט והידרוקסיבוטיראט) בכבד המספקים אנרגיה זמינה למערכת העצבים המרכזית.

מצב רמת גופי הקטון בדיאטה נורמאלית הינה 0.1 מילימול לליטר ואילו בדיאטה קטוגנית הרמות עולות ל7-8 מילימול לליטר, בנוסף ישנה ירידה ברמות האינסולין והגלוקוז בגוף (אך רמת הגוף לא תגיע ל0 שכן ניתן לייצר גלוקוז מחומצות אמינו בתהליך הקרוי גלוקונאוגנזה).

כיצד דיאטה קטוגנית משפיעה על משקל הגוף?

שימוש בדיאטה קטוגנית לירידה במשקל יכולה להיות יעילה מאוד, אך יש להבין מה המנגנונים העלולים לגרום לירידה במשקל:
1. הפחתת תאבון עקב צריכת חלבונים מדכאת את הורמון הרעב גרלין.
2. עלייה באפקט התרמי של חלבונים עקב יצירת גלוקוז.
3. עלייה בניצול השומנים וחמצונם כמקור אנרגתי.

דיאטה קטוגנית ופעילות גופנית

בהנחה שעושים דיאטה קטוגנית בצורה נכונה ומאוזנת ומספקים לגוף חומצות אמינו (1.3-1.5 גר'/ק"ג ליום), חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומנראלים ניתן לשלוט בסטרס החימצוני ותהליכי דלקת בגוף ולשמור על איזון מטבולי.

ניתן להפיק תועלת בפעילות גופנית

1. למשל בתחום סבולת לב ריאה- עלייה בזמן עד שמגיעים לתשישות.
2. איבוד מהיר במשקל ובשומן בעת ירידה במשקל.
3. שמירה על מסת שריר.
4. הפחתת נזק לעייפות באימוני כח.

במידה ומבצעים דיאטה קטוגנית בצורה לא נכונה בהחלט עלול להיגרם נזק לפעילות גופנית הבא לידי ביטוי בירידה בביצוע , עייפות, ריקון מאגרי גליקוגן,, פגיעה בהיפרטרופיה השרירית, איבוד מסת גוף רזה ויכולת לסנטז חלבונים בשריר עקב גרעון קלורי גדול מידי.

עוד קצת נקודות חשובות

1. על מנת לשמר מסת שריר בעת דיאטה קטוגנית יש לצרוך 1.2-1.7 גר' חלבון/ק"ג/יום על מנת להפחית את ניצול חומצות האמינו בגלוקונאוגנזה, פחות מכמות זו יתכן ביצוע גופני לקוי.
מעל 2.5 גר' חלבון/ק"ג/יום תתכן הפחתה ביצירת גופי הקטון.
2. שומנים חשובים מאוד בדיאטה קטוגנית עבור ספורטאים.
3. בימים הראשונים לדיאטה קטוגנית התרומה לירידה במשקל היא מאגרי גליקוגן. בשריר ומים משום שכל גר' 1 של גליקוגן מאחסן 3 גר' מים.

לסיכום:

1. יש לספק מספיק אנרגיה משומן וחלבונים ומספיק ויטמינם ומינראלים.
2. יש להימנע מירידה מהירה במשקל.
3. אם עושים דיאטה קטוגנית- לא מומלץ יותר משבועיים על מנת לא לפגוע בביצוע הגופני.
4. מפתחי גוף- להימנע מירידה מהירה במשקל.
5. קשה לעלות מסת שריר במהלך דיאטה קטוגנית.
6. ניתן להשתמש בדיאטה קטוגנית לפני תחרות על מנת לרוקן מאגרי גליקוגן.
7. ספורטאי סבולת יש ראיות לשיפור בביצוע עקב חמצון השומנים.

למאמר המלא לחצו כאן 

Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European journal of clinical nutrition, 67(8), 789-796.

שתפו:

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כתיבת תגובה

פוסטים נוספים:

התאמת תזונה באופן אישי

התאמת תזונה באופן אישי   בשנים האחרונות צברה הדיאטה הקטוגנית פופולריות גדולה. גישה זו משמשת לטיפול בסכרת, השמנה ואפיליפסיה. בנוסף, אוכלוסיה בריאה ובפרט ספורטאים רבים

קרא עוד »

קצת על NEAT

קצת על NEAT אני שמח לראות שלא מעט אנשים מבינים שאפשר גם אחרת ושלא צריך הרבה בשביל לעשות פעילות גופנית טובה ואיכותית גם בבית, לכן

קרא עוד »
סגירת תפריט